Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Allergizáló nyári gyümölcsök. Ezek okozhatnak allergiát gyermekednél

Öt olyan gyümölcsről lesz szó a cikkünkben, melyek a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokat tartalmaznak, ugyanakkor érdemes vigyázni velük, mert allergiás reakciókat okozhatnak gyermekeknél (is). Ezek az alábbiak: cseresznye, eper, málna, görögdinnye, őszibarack.

Érintettség esetén röviddel a gyümölcs elfogyasztása után jelentkeznek a reakciók, az enyhe tünetektől, egészen a súlyosig terjedhet a skála.

“A leggyakoribb allergiás reakciók közé tartozik a száj, a torok, az ajkak vagy a fül viszketése, az arc kipirosodása – ez leginkább a cseresznyére, az eperre, a málnára és a barackra jellemző tünetegyüttes, amely súlyosabb esetben az ajkak és a nyelv feldagadásával, légszomjjal is járhat

– tájékoztat Vékony Blanka, a Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék tanársegéde.

Amennyiben bőrkiütés, légúti tünetek, gyomor- és bélrendszeri panaszok jelentkeznek egy ételtől, az elsődleges megoldás az, hogy a beazonosított ételeket kiiktatjuk az étrendből, mert jelenleg ez az ételallergia kezelésének a leghatásosabb módja.

Érdemes táplálkozási naplót (táplálkozási-tüneti napló) vezetni, amiben követhető, mely gyümölcsök esetében jelentkeznek a tünetek, csecsemők esetében pedig azt is fontos kiemelni, hogy az új alapanyagok bevezetését érdemes 3-4 napos eltolással végezni, így időt hagyva egy esetleges szimptóma azonosítására.

Amennyiben az enyhébb tünetek nem csak egyszer fordulnak elő, hanem újra jelentkeznek, vagy ha a tünetek súlyosabbak, vagy ha egyszerre több allergiás reakciót is okoznak, mindenképpen orvoshoz kell fordulni!

Gyógyszeres kezelésre csak a nagyon súlyos tünetek előfordulása esetén van szükség, olyan bőrtüneteket, mint az ekcéma, vagy a csalánkiütés, lokálisan alkalmazható készítményekkel kell kezelni.

Az ételek okozta allergiát a gyerekek az esetek nagy százalékában 4-5 éves korukra kinőhetik. Sajnos azonban ez nem biztos, hogy minden esetben az allergia teljes megszűnését jelenti. Az úgynevezett atópiás meneteléssel is számolhatunk, ami azt jelenti, hogy az allergiás tünetcsoport később, más formában újra előjön, például légúti allergiaként.

Végül fontos, hogy ne csak magát az allergiát okozó gyümölcsöt, ételt hagyjuk el az étrendből, hanem a többi, (akár rejtett formában) az adott allergénnel szennyezett más élelmiszert is.

Forrás: semmelweis.hu

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Így csillapíthatod az éjszakai köhögést

Kellemetlen, és kimerítő, éjszaka ráadásul még aludni sem lehet tőle rendesen. Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont orvosa tanácsokkal segít a köhögések csillapítására.

Vélemény, hozzászólás?