A 6 leggyakoribb ünneprontó

Sokszor érezzük azt, hogy nem lehet eleget készülni a karácsonyra, hiába takarítottuk ki, díszítettük fel az otthonunkat, főztük végig az ünnepi szakácskönyv receptjeit, csomagoltuk be az ajándékokat mind egy szálig, még mindig van mitől tartanunk. Cikkünk a lehetséges karácsonyi veszélyforrásokra hívja fel a figyelmet.

Ha pulykát sütsz karácsonyra

Ne mosd meg a húst, mert kóros baktériumok szabadulhatnak el a munkafelületen. Ha fagyasztott pulykából készül az ebéd vagy a vacsora, elkészítés előtt, olvaszd ki teljesen, hogy se kívül, se belül ne maradjanak benne jégkristályok. A húst úgy süsd át, hogy sehol ne maradjanak rózsaszín részei, és a belőle szivárgó lé átlátszó legyen, így nem kockáztatod az ételmérgezést.

Hogy ne legyen égés az égőkből

Évente kb. ezren telefonálnak az ügyeletre karácsonyfával kapcsolatos baleset miatt, ezekből az esetekből kb. 350 ügyben a világítás a baleset okozója. Érdemes a régi izzókat újakra cserélni, hogy csökkentsük otthonunkban a tűzveszély kockázatát.

Szintén tűzveszélyes lehet

A statisztikák szerint a gyertya okozta tűzbaleset legalább olyan gyakori ebben az időszakban, mint a világítás miatt kialakult problémák. Utóbbi esetben nem ritka a haláleset sem. Csak óvatosan a gyertyákkal, a tűzijátékokkal és a csillagszóróval! Ezeket minden esetben helyezzük távolabb az éghető dolgoktól és minden esetben oltsuk el őket.

Elesés, kihűlés rizikó

A jegesedő utak, a rossz idő, a korai sötétedés mind növelik az eséses balesetek esélyét. Egyedülállóknál az esésből fakadó kihűlés veszélye is fenyegethet.

Dekoráció és a kisgyermekek

A picik számára, amilyen csodálatos ez az ünnep, annyira veszélyes is. A dekorációs elemek kóstolgatása könnyen okozhat fulladást a kisebbeknél, ezért ezeket érdemes körültekintően elhelyezni a lakás pontjain.

Anyagcserezavar, alkohol és az ünnepi menü

Cukorbetegség, túlsúly esetén különösen fontos, hogy karácsonykor is mértéket tartsunk a finomságokban. A pulykát együk bőr nélkül, figyeljünk a kalória- és cukorbevitelre, és alkoholt is csak mértékkel fogyasszunk.

Forrás: Webbeteg

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Így ne hízz karácsonykor.

Így úszhatod meg extra kilók nélkül a karácsonyt!

A karácsonyfa kigyulladásán kívül a másik veszélyes tényező az ünnepi asztal. Legalábbis nekünk nőknek. Persze …

Vélemény, hozzászólás?