6 higiéniai hiba, amin ideje változtatni

Egészségünk érdekében különösen fontos a higiéniai szabályok betartása, és pláne hangsúlyos ez a koronavírus járvány idején. Még azok is hibázhatnak, akik odafigyelnek a higiéniára, nem jól tudhatnak valamit, ezért most a leggyakoribb 6 hibát gyűjtöttük össze, amin jó ha változtatsz.

Túl gyakori zuhanyzás, fürdés

Lehet, hogy furcsán hangzik, de a túlzásba vitt fürdés, vagy zuhanyzás szinte ugyanolyan káros, mint ha egyáltalán nem tisztálkodunk. A túl sok zuhanyzástól a bőr száraz, és repedezett lesz, ezáltal a különféle kórokozók könnyebben juthatnak be a szervezetbe. A sérült védőréteg miatt begyulladt bőr, pedig ekcémához, vagy más bőrbetegséghez is vezethet (A Columbia Egyetem kutatása alapján). A szakértők azt javasolják, hogy naponta csak egyszer zuhanyozz, vagy fürödj.

WC-zés előtti kézmosás elmaradása

A wc használat utáni kézmosás fontossága köztudott, viszont az is nagyon fontos, hogy előtte is megmossuk a kezünket. A baktériumok az egész lakásban megtalálhatóak, azaz sok kórokozó gyűlhet össze a kezünkön, ami ott még nem feltétlenül okoz problémát, ám a védtelenebb, érzékenyebb intim részeken már komoly bajforrás. Így a wc-zés előtti kézmosás sokkal fontosabb, mint a toalett használatát követő!

További óvatlanságok a mosdóban

A toalett az egyik legkoszosabb rész a lakásban, a lehúzása után még 90 perccel is lehet baktériumokat, fekália részecskéket tartalmazó vízpára a helyiségben. Ezek lecsapódnak a lehúzón is, ezért például a lehúzó gombot érdemes nem az ujjbeggyel, hanem az egyik ujj hátuljával, vagy más lehúzót pedig wc-papír segítségével megfogni, hogy a baktériumokat ne vigyük át a kilincsekre, és a kapcsolókra. Különösen fontos mindig lecsukni a wc fedelét lehúzás előtt!

Túl sokáig alvás ugyanazon a párnahuzaton

A sokáig használt párnahuzat a poratkák, a penész paradicsoma, nem beszélve az elhalt hámsejtek tömkelegéről, és a faggyúról. Ezek az arcra jutva, olyan bőrproblémákat okozhatnak, mint a szőrtüszőgyulladás, rosacea, vagy demodicosis, belélegezve pedig allergiás, asztmás tüneteket. Hetente cseréljük le a párnahuzatokat, és mindig 60 °C mossuk őket!

Házi kedvencek az ágyban

Nem javasolt, hogy macskák és kutyák aludjanak egy ágyban a gazdival, mert még a legtisztábbak is rengeteg baktériumot hordoznak a szőrükön. Érdekesség, és nehéz lehet elhinni, de ritka esetben még akár bubópestist is, és nem, nem a középkorról, hanem a modern időkről van szó! Például 1977 és 1998 között 23-an haltak bele a házimacskájuktól elkapott fekete halálba.

Arcmosás szappannal

Vannak, akik tévesen azt gondolják, hogy ha naponta kétszer szappannal mossák az arcukat, az nagyon tiszta lesz, és elkerülik a bőrproblémákat. A szakértők nem győzik hangsúlyozni, hogy a szappant nem arctisztításra fejlesztették ki. Igazából eltömíti a pórusokat, megsérti a bőr védőrétegét, megzavarja a pH-értékét, és használata pont bőrproblémákat okozhat, amik közül a legenyhébb talán a pattanások megjelenése.

Forrás: brightside.com

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Egészségvédő szokások, melyekkel optimalizálhatod az immunvédelmed

Az egészséges életmód szakértői szerint az immunrendszer erősítése holisztikus megközelítést igényel. Ahogy egy diéta sem …

Vélemény, hozzászólás?