A lédús, ropogós cseresznye egyike a nyár slágergyümölcseinek. Azontúl, hogy finom, cikkünkben azt is bemutatjuk, milyen hatással bír az egészségünkre. Talán sikerül meglepnünk néhány ténnyel téged is.
- Már az ókorban is rajongtak ezért a gyümölcsért, amit az istenek eledelének is tartottak. A katonák és a vándorok cseresznyével oltották a szomjukat. Tudtad, hogy a víztartalma a gyümölcs 70-80%-a?
- Japánban a cseresznye a fiatalság és a megújulás szimbóluma. A cseresznyevirágzás ott igazi ünnep.
- Melatonin-tartalmának köszönhetően, elősegíti a cirkadián-ritmus egyensúlyát. Fogyasztása pihentetőbb alvást és kipihentebb ébredést biztosít.
- Inzulinrezisztenciával és cukorbetegséggel küzdők számára ritkán és kismértékben javasolt a fogyasztása, lehetőleg valamilyen lassú felszívódású szénhidráttal társítva, mivel a cseresznye energiatartalma elenyésző 65-70 kcal/100 gramm, fehérje (0,2 gramm) és zsír (0,3 g) alig van benne, ugyanakkor viszonylag magas a szénhidráttartalma (13 gramm/100 gramm).
- Magas növényi rosttartalmánál fogva (1,3 g/100 g) hozzájárul a megfelelő napi rostbevitelhez. Véd a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet.
- Vitaminban és ásványi anyagban gazdag gyümölcs. KiválóA-, a B1-, a B2-, a B6- és a C-vitamin és kálium, foszfor, kalcium, nátrium, kobalt forrás. Olyan antociánokat tartalmaz, amelyek csökkentik például a köszvény és ízületi gyulladás miatti fájdalmat. Érvédő, szívizom-erősítő hatása van, fogyasztása megakadályozza a szájüregi fertőzéseket és semlegesíti a rossz leheletet.
- Gyógynövényként is alkalmazható, a szára kiváló vízhajtó, vesekőhajtó, köptető, ízületi betegségek gyógyítója, tisztítja az ér- és nyirokrendszert.
- Magas antioxidáns tartalmú, karotinoid és flavonoid tartalma jelentős, ezáltal segít megvédeni sejtjeinket az oxidatív stressz káros hatásaitól.