Bár tény, hogy a tojássárgája mértéktelenül fogyasztva egészségtelen, és az is tény, hogy a fehérje nagyon jó a szervezetünk számára, mégsem ennyire egyértelmű, hogy száműzni kellene a tányérunkból a sárgáját.
A tojásfehérje hibátlan fehérjeforrás. Egy csészényi 26 gramm fehérjével járul hozzá a szervezet tápanyag ellátásához, miközben mindössze 126 kalória.
Azontúl, hogy a tojásfehérje fehérjét tartalmaz, ami fontos makrotápanyag, más értékeset nem tartogat a szervezetünk számára. Ezért érdemes a sárgáját is a tányéron tartani. Utóbbi ugyanis átlagosan luteinnel, zeaxantinnal, karotinoidokkal, kolinnal, folinnal járul hozzá a szemünk, a memóriánk, az idegeink egészségéhez.
Ezenkívül gazdag B-12 vitamin, riboflavin és zsírban oldódó A-, D- és K-vitamin forrás is. Tény, hogy átlagosan 5 gramm zsírt és 211 milligramm koleszterint is hozzánk tesz, de mértékkel fogyasztva nem ártalmas, sőt!
Forrás: Nosalty