Csak a fehérje? Hogyan egészségesebb a tojás

Bár tény, hogy a tojássárgája mértéktelenül fogyasztva egészségtelen, és az is tény, hogy a fehérje nagyon jó a szervezetünk számára, mégsem ennyire egyértelmű, hogy száműzni kellene a tányérunkból a sárgáját.

A tojásfehérje hibátlan fehérjeforrás. Egy csészényi 26 gramm fehérjével járul hozzá a szervezet tápanyag ellátásához, miközben mindössze 126 kalória.

Azontúl, hogy a tojásfehérje fehérjét tartalmaz, ami fontos makrotápanyag, más értékeset nem tartogat a szervezetünk számára. Ezért érdemes a sárgáját is a tányéron tartani. Utóbbi ugyanis átlagosan luteinnel, zeaxantinnal, karotinoidokkal, kolinnal, folinnal járul hozzá a szemünk, a memóriánk, az idegeink egészségéhez.

Ezenkívül gazdag B-12 vitamin, riboflavin és zsírban oldódó A-, D- és K-vitamin forrás is. Tény, hogy átlagosan 5 gramm zsírt és 211 milligramm koleszterint is hozzánk tesz, de mértékkel fogyasztva nem ártalmas, sőt!

Forrás: Nosalty

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Napi fél bögrényi dióval a rossz koleszterinszint ellen

Ha az emberek, különösen a férfiak a napi étrendjüket kiegészítik egy kevés dióval, teljesen függetlenül attól, hogy mit esznek még, csökkenhet a rossz koleszterinjük értéke, ezáltal a szívbetegségek kockázata is.

Vélemény, hozzászólás?