Egészséges bűnözés: az étcsokoládé jótékony hatásai

Gyakran azért nem fogyasztunk csokoládét, mert plusz kilóktól tartunk, azonban a mértékletes „bűnözés” sokszor több jótékony hatással bír szervezetünkre, mint gondolnánk. Nem véletlenül szokták a csokoládét boldogsághormonként is emlegetni…

Hatalmas múltra tekint vissza az emberiség történetében a kakaóbab, amelynek vallási, művészeti, gasztronómiai és egészségügyi hatása sem elhanyagolható. A történelemben a gazdaság befolyásolásában is komoly szerepet játszik, egy időben még fizetőeszközként is szolgált.

A fogyasztói társadalom azonban tárgyiasította ezt az értékes táplálékot, és megjelentek a csupán csokoládéra hasonlító termékek. Ezek csak kis mennyiségben tartalmazzák azokat az összetevőket, amelyektől valóban csokoládé a csokoládé.

Ugyanis minél magasabb a finomság kakaótartalma, annál több pozitív hatása van az egészségre. Az emberi szervezetben működő jótékony baktériumoknak az étcsokoládé igazi csemege.

Az úgynevezett bifidobaktériumok, miközben feldolgozzák a csokit gyulladáscsökkentő vegyületek termelésébe kezdenek, amelyek a szervezetben felszívódva védik a szívet- és az érrendszert a gyulladásos elváltozásoktól.

Az étcsokoládé egészségügyi hatásai.

A magas kakaótartalmú csokoládék antioxidáns hatóanyagú polifenolokat tartalmaznak, amelyeket a bélcsatornában található jótékony mikrobák kisebb molekulákra bontanak, így azok képesek kifejteni gyulladásgátló hatásukat. Nem csak ily módon óvja szívünket ez a különleges édesség, de lélektanilag is pozitív hatásai vannak.

A jó minőségű csokoládé fogyasztása csökkenti a stresszért felelős hormonok termelődését, sőt elősegíti a levertség és depresszió ellen hatásos szerotonin hormonszint növekedését.

Ami pedig a legjobb hír számunkra, hogy súlycsökkentéshez is fogyasztható az étcsokoládé, mivel mértékletes fogyasztása jókedvre derít, a cukorszint növelésével energikusabbnak érezzük magunkat, így még elő is segítheti a kalóriaégetést.

Koffeintartalma miatt az agyi aktivitást is serkenti, ami szellemi munka esetén kifejezetten hasznos lehet. A csoki pozitív hatásait kiemelő szakemberek azonban óva intenek attól, hogy túl nagy bizalmat vessünk ezekbe a tulajdonságokba.

Először is nem mindegy, hogy milyen minőségű csokoládét fogyasztunk.

A tejcsokoládék egészségvédő hatása minimális, mivel a legtöbb nem tartalmaz kellő mennyiségű kakaóport, hogy érvényesüljenek az antioxidánsok. A 60-70 %-os jó minőségű étcsokoládék körülbelül napi 70 gramm mennyiségű fogyasztása viszont szervezetünkre, aktivitásunkra és kedvünkre is pozitív befolyással bír.

Összefoglalva nem kell lemondanunk a kényeztetésről, de fontos odafigyelnünk a minőségre. A borhoz hasonlóan a csokoládénak is kiemelkedő kultúrája van a gasztronómiában. Fogyaszd mértékkel és figyelj oda tartalmára, származására, előállítására, annak érdekében, hogy gasztronómiai és egészségügyi értelemben is valóban értékes csokoládéval tápláld szervezeted és hangulatod.

 

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

13 élemiszer az egészséges szívért

A táplálkozás a szívünk egészségének megőrzése szempontjából is roppant fontos. Vannak olyan élelmiszerek amelyek szívünknek különösen előnyös, kedves tulajdonságokkal bírnak. Lássuk!

Vélemény, hozzászólás?