A stresszhormon hatása a szervezetre

A mindennapok tele vannak stresszes helyzetekkel, amelyek megoldása gyakran okoz idegességet. Ilyenkor a szervezetben kortizol nevű hormon termelődik, amely egyfelől hasznos, de hosszú távon káros az egészségre.

A kortizol és az egészség.

Sokan hajlamosak vagyunk kevés időt szánni a kikapcsolódásra, így a mindennapokat folyamatos próbatételként éljük meg. Ez a fokozott idegállapot előbb-utóbb a közérzetünkre és azon keresztül az egészségünkre is kihat.

A folyamatos idegesség magas vérnyomást eredményez, ami szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet. Számos kutatás kimutatta, hogy a tartósan magas kortizol-szint a szervezetben hamarabbi elhalálozást okozhat.

Működése során a kortizol elkezdi lebontani az izomban található fehérjéket, melyekkel aminosavakat szabadít fel, majd ezek a májba kerülve glükózzá alakulnak, és a szervezet mint energiaforrást használja fel őket. Az agy ebből a megemelkedett energiaszintből táplálkozik ahhoz, hogy kezelni tudja a stresszt, és ezzel egy időben a többi szövetben csökken a glükóz-felhasználás.

A kortizol, avagy a stresszhormon

A kortizolnak fontos szerepe van az egészségre nézve, ugyanis pontosan abban segíti az emberi szervezetet, hogy mindenféle egyéb baj nélkül átvészelje a nehéz helyzeteket. Ennek ellenére, az említett probléma miatt érdemes odafigyelni, hogy mennyi stresszt „engedünk” be az életünkbe.

Ha tudjuk magunkról, hogy hajlamosabbak vagyunk a kisebb nehézségek miatt is feszült állapotba kerülni, érdemes stresszkezelő technikákat iktatni életmódunkba.

A legalapvetőbb tevékenység, amely segít ellensúlyozni a fokozott idegállapotot az a sport. Mozgás közben a szervezetünk szerotonint, boldogsághormont termel, amely elégedettségérzést eredményez.  Szintén segíthet, ha találunk olyan hobbit, ami teljes mértékben képes kikapcsolni a gondolatainkat.

Nem mindig a stresszes helyzetek a ludasak az idegességben. Valamikor betegség áll a folytonos feszült állapot hátterében.

A szakemberek gyakran a depressziót nevezik meg, azonban konkrét fizikai betegség is okozhatja, még pedig a pajzsmirigy túlműködése. Ha a pajzsmirigy túlzott hormontermelésbe kezd, felgyorsul az emésztés és az anyagcsere, megemelkedik a vérnyomás.

Ebben az esetben a hasmenés, szapora pulzus és fogyás mellett az idegesség és álmatlanság is megjelenhet, mint tünet. Ha ezeket a panaszokat veszed észre magadon, akkor érdemes egy vérvizsgálatot végeztetni, mielőtt az antidepresszánsok, vagy a nyugtatók hatásaira támaszkodnál.

 

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Egészségvédő szokások, melyekkel optimalizálhatod az immunvédelmed

Az egészséges életmód szakértői szerint az immunrendszer erősítése holisztikus megközelítést igényel. Ahogy egy diéta sem …

Vélemény, hozzászólás?