9 mód arra, hogy nagyobb eséllyel kerüld el a demenciát

A demenciás esetek mintegy harmadát ki lehetne küszöbölni, ha életünk során jobban odafigyelnénk a mentális egészségünkre. Ezt állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport vizsgálata.

Az eredményeket a Lancet tudományos egészségügyi oldalon publikálták, és az Alzheimer Szövetség londoni konferenciáján mutatták be. A téma rendkívül fontos, mert rohamosan nő világszerte a megbetegedések száma.

Hazánkban már minden 40. ember szenved tőle, és becslések szerint 2050-re akár 132 millió ember fog demenciával küzdeni. Jelenleg 47 millió a betegek száma, de 7 másodpecenként(!) azonosítanak új esetet!

A 24 szakértőből álló kutatócsoport vezetője Gill Livingston professzor (University College London) arról beszélt, hogy bár a demenciát csak idős korban diagnosztizálják, ám a kialakulásához vezető agyi változások már évekkel korábban elkezdődnek. Ezért életmódbeli változtatásokkal nagyobb eséllyel megelőzhetjük a betegség kialakulását.

9 rizikófaktor, melyek hajlamosítanak a demenciára

  • Középkorúaknál halláskárosodás – 9%-ban felelős
  • Alacsony végzettség – 8%
  • Dohányzás – 5%
  • Depresszió – 4%
  • Mozgásszegény életmód – 3%
  • Magányosság (társadalmi izoláció) – 2%
  • Magas vérnyomás – 2%
  • Elhízás – 1%
  • 2-es típusú cukorbetegség – 1%

Ezek ellen tehetünk , hogy legyen esélyünk elkerülni a demenciát. 35% -ban tehát rajtunk is múlik, sajnos a maradék 65%-ba olyan tényezők tartoznak, melyeket nem tudunk befolyásolni. A legmagasabb veszélyforrás, amellyel van lehetőségünk kezdeni valamit, az a hallásunk romlása. Ez rendkívül fontos, mert agyunk egy jelentős környezeti ingerforrást veszíthet el a hallásromlással, ráadásul ez vezethet olyan további veszélyforrásokhoz is, mint a magányosság, depresszió.

A kutatás szerint életmódváltással más súlyos betegségek is elkerülhetőek. A mozgásban gazdag, aktív életmód révén az agy szintén edzésben van. Plusz a mozgással elejét vehetjük olyan veszélyforrásoknak, mint az elhízás, a magas vérnyomás, és a cukorbetegség.

A kutatók hangsúlyozták, a dohányzáson kívül nem állt rendelkezésükre elegendő adat ahhoz, hogy az alkoholt, és a táplálkozási szokásokat is felvegyék a listára, de ettől még ezek is befolyással bírhatnak a betegség kialakulására.

Dr. Doug Brown, az Alzheimer Társaság kutatási igazgatója szerint jelenleg a demencia a 21. század legnagyobb gyilkosa, ám ez mint kiderült nem minden esetben elkerülhetetlen, csak tisztában kell lennünk a kockázatokkal, és változtatni kell az életmódunkon.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Így segíthet a túlsúly leküzdésében a laborvizsgálat. Élj vele!

A túlsúly nem csak a külsőnkre vethet negatív fényt, de az egészségünket is beárnyékolhatja. Az életminőséget romboló fölösleges kilóktól megszabadulhatunk, de nem mindegy, hogyan kezdünk neki a felesleg ledolgozásának. Csodaszerek, sanyarú diéták, izomgyulladásig fokozott testmozgás helyett, kezdjük a laborban a fogyást! Sok esetben a súlyfelesleget valamilyen egészségügyi probléma okozza, ezért a hosszú távú megoldás érdekében érdemes a valódi okok nyomába eredni, mielőtt életmódváltásba kezdenénk.

Vélemény, hozzászólás?