Vigyázat: 8 évvel tesz öregebbé!

A sok ülés-kevés mozgás jelentősen felgyorsítja a biológiai öregedést. Korábbi cikkünkben már írtunk az ülés újonnan felfedezett májbetegség elősegítő hatásáról, most egy újabb káros hatását is felfedezték. Az új kutatások szerint ugyanis a sok ülés elősegíti a biológiai öregedést.

Öregít az ülés

Az American Journal of Epidemiology szakfolyóiratban publikált friss tanulmányban azt állapították meg a San Diego-i School of Medicine egyetem kutatói, hogy azoknak a sejtjei gyorsabban öregszenek, akik napi 10 órát, vagy annál többet ülve töltenek, és nem mozognak rendszeresen.

A kutatás során összesen 1500, 64 és 95 év közötti hölgyet vizsgáltak. A napi 10 órát vagy ennél többet ülve töltő nők szervezete biológiailag 8 évvel volt idősebb az aktívabb életet élő, kevesebbet ücsörgő társaikénál.

A eredmények azt is megmutatták, hogy a napi 10 órás ülést legalább 40 perces intenzív testmozgással kell ellensúlyozni ahhoz, hogy a passzivitásnak ne legyen egészségkárosító hatása.

Lényeges észrevétel, hogy a sokat ülő, biológiailag öregebb sejtekkel rendelkező nőknek a telomerei rövidebbek voltak. Ezek olyan DNS-szakaszok, amelyek a kromoszómák végeit védik a kopástól és töredezéstől, megakadályozzák az összetapadásukat, a sejtosztódás során pedig védik a DNS-t a folyamatos rövidülés káros hatásaitól.

Minden sejtosztódás alkalmával csökken a telomerek hossza, vagyis fokozatosan kopnak az élet során. Az emberi sejtek hozzávetőlegesen körülbelül 50 osztódásra képesek, ezt követően a DNS károsodása már jelentős. Ezért a telomerek biológiai óraként működnek, meghatározzák a sejtek maximális élettartamát, azaz, hogy az élőlény milyen hosszan élhet. Amikor már kritikus mértékben megrövidülnek, a sejt nem képes tovább osztódni, vagy elpusztul. (Ha a telomerek rövidülését megakadályoznánk, vagy visszapótolnánk a hiányzó részt, a sejtek élettartama elméletileg végtelenre nőne, a szervezet halhatatlanná válna (kivéve a nem öregedés okozta elhalálozást).)

Ezek a rövidülő telomerek okoznak olyan betegséget mint a rák, a szív- és érrendszeri betegségek, vagy a cukorbetegség. A rövidülést pedig gyorsíthatják az egészségkárosító szokások, például a sok ülés, dohányzás, vagy az elhízás.

„Tanulmányunk azt állapította meg, hogy a sejtek az ülő életmód miatt gyorsabban öregszenek. A kronológiai életkor tehát nem mindig egyezik meg a biológiai életkorral” – állapította meg Dr. Aladdin Shadyab PhD, a kutatás vezetője.

Hozzátette, hogy a sokat üldögélő, ám a naponta legalább 30 percet intenzív edzéssel töltő nőknél nem tapasztaltak gyorsabb telomer-rövidülést. Azt javasolja, hogy amennyiben lehetséges, a testmozgás idős korban is meghatározó része legyen az életünknek. A munkatársaival folytatják a kutatásokat, a férfiak, és a fiatalok vizsgálata következik.

Forrás: Origo

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

10 mód, hogy egészségesebb legyél 60 után

A kor előrehaladtával még nehezebb egészségtelen életmódról egészségesre váltani, pláne 60 felett. Most nézzünk tíz fontos tanácsot, amelyek betartásával jobban érezheted magad a bőrödben még a hatodik ikszen túl is.

Vélemény, hozzászólás?