A foghiány meglepő negatív hatásai

Az ép, hiánytalan fogazat a komplett szervezetünkre pozitív hatással van, hozzájárul például az ideális emésztéshez, vagy az immunrendszer megfelelő működéséhez is. Egy friss tanulmány meglepő eredményekre jutott a fogazattal kapcsolatban: már néhány hiányzó fog is rosszabb teljesítményt okoz egyszerű hétköznapi feladatokban.

Már néhány fog elvesztése is jókora hátrányt okoz

A szakértők között már köztudott volt, hogy van összefüggés a foghiány, és bizonyos képességek romlása között, viszont ennek az okait eddig nem sikerült feltárni.

Az összefüggés okainak feltárására japán és angol kutatók tettek kísérletet. A Journal of American Geriatrics Society folyóiratban megjelent tanulmányban 5631 felnőtt egészségügyi adatait elemezték ki. Azt figyelték, hogy a foghiány hogyan befolyásolja az embereket a hétköznapi rutinfeladataik ellátásában.

A kutatás során először számba vették a résztvevők fogazatának állapotát, aztán felmérték a képességeiket a napi tevékenységeik során. Tanulmányozták például egy telefonbeszélgetés lebonyolítását, egy ebéd elkészítését, a ház körüli munkák elvégzését. A tudósok azt találták, hogy nemcsak ezeknél az összetettebb feladatoknál, de már az ezeknél egyszerűbb tevékenységeknél is hátrányba kerülnek azok, akik kevesebb fogukat tudták megőrizni.

Részletesebben az eredményekről: azoknak az idősebb embereknek, akik csak 10 fogukat őrizték meg, 30%-kal nagyobb valószínűséggel vannak nehézségeik az olyan rutin ügyek intézésében, mint például a bevásárlás, vagy a ház körüli teendők, mint azoknak, akik 20 foggal is rendelkeznek. Fontos, hogy természetes fogról van szó, az implantátum, protézis nem számít.

Korábban már bizonyították, hogy súlyosabb betegségek kialakulásában is szerepet játszhat a fogak állapota, a fogvesztés, ami az esetek nagy részében, a nem megfelelő, egészségtelen táplálkozásra vezethető vissza. A foghiány az életminőséget is jelentősen rontja, mert sokan szégyellik, és ezért kevesebbet kommunikálnak embertársaikkal.

Forrás: Házipatika

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A fogak védelme érdekében

Így kerüld el a komolyabb fogorvosi forgatókönyveket

A fogak érzékenysége, a fájdalom nem mindig jelent egyet a lyukas foggal. Talán az egyik …

Vélemény, hozzászólás?