5 döbbenetes agykárosító szokás

A cikkünkben felsorolt szokások elsőre nem tűnnek megdöbbentőnek, mert köztudott, hogy ezek ártalmasak lehetnek az egészségre. A megdöbbentő bennük elsősorban az, hogy az agyat is károsíthatják.

1. Kevés testmozgás

A testmozgás az agyunkat is dolgoztatja, azáltal, hogy a mozdulatok agyi területeket aktiválnak. Több kutatás is alátámasztja, miszerint a fizikai gyakorlatok sokkal eredményesebben tartják karban az agyat, mint a szellemiek. A Kansas Egyetem Alzheimer kutató központja által végzett tanulmány megállapította, hogy kis dózisú gyakorlatok révén is kognitív javulás érhető el. A heti többszöri 20 vagy 25 perces séta is segít az agyunk egészségének megőrzésében.

2. Minimális alvás

Bár az alvásigény egyénenként változik, sokan tévesen gondolják úgy, hogy elég nekik a kevés is. Ha hosszú távon nem alszunk eleget, akkor az gyorsítja az időskori elbutulást, illetve növeli az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. Az agynak az a legideálisabb, ha van egy jól megszokott alvási rutinunk, amelytől csak alkalomadtán térünk el. Ezért fontos orvosolni a kisebb alvászavarokat is, például lefekvés előtt kerülni kell a koffeint, és az alkoholt, illetve alvás előtt 1 órával már nem jó ha képernyőket, telefont, monitort, laptopot nézegetünk, mert a szem ibolya-kék fénynek való kitettsége bezavar az alvásba is. Nemcsak rontja, öregíti is a szemeinket.

3. Magány

Az emberi faj társas kapcsolatokra épül. Akit család vesz körül, vagy akinek már csak pár közeli barátja is van, boldogabb, és produktívabb, mint magányos társai. Kutatások azt is igazolják, hogy az emberek, akik kevesebb időt töltenek egyedül, sűrűn járnak társaságba, kisebb valószínűséggel válnak az Alzheimer-kór áldozatává. Szóval érdemes törekedni barátok megtartására, vagy beszerzésére különböző közösségi, társas tevékenységekkel, sport, tánc, játékok (nem online),…

4. A feltekert hangerő

A túl hangos zenehallgatással fülhallgatón keresztül akár már 30 perc alatt károsíthatjuk a hallásunkat. A halláskárosodás az idősebbeknél pedig már gyakran kéz a kézben jár olyan agyi problémákkal mint az Alzheimer-kór, illetve az agyszövetvesztés. Az okozza a bajt, hogy az agynak túl sok munkájába kerül feldolgoznia a hangos hangjeleket, ennek következtében nem képes eltárolni a memóriánkba. Ezt úgy kerülhetjük el, hogy soha ne hallgassunk zenét hangosabban, mint az eszköz maximum hangerejének 60%-a.

5. Rendszeres gyors-éttermi koszt

A rendszeresen gyorséttermi ételeket fogyasztók agyának a memóriáért, és a szellemi egészségért felelős része kisebb, mint egészségesen étkező társaiké. Sok bogyós gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonafélét, diófélét, és leveles zöldségeket kell tartalmaznia az agyvédő étrendnek. Szóval, ha nassolnál inkább egy marék dióval tedd, mint chipsszel.

6. Dohányzás

Összezsugorítja az agyat, ami nagyon nem jó, mert rontja a memóriát, emlékezet zavart okoz, és kétszer nagyobb valószínűséggel válsz demenciássá, amely az érzelmek, a gondolkodás, és a társas képességek hanyatlása, plusz korlátozza a teljesítőképességet is. Ha még nem tetted le, de gondolkodsz rajta, ez is egy lökést adhat, hogy mielőbb megtedd.

7. Kevés természetes fény

A kevés természetes fény depressziót okoz, amely lelassítja az agyműködést. A kutatások azt is mutatják, hogy úgy mint a mozgás, a napfény segíti, serkenti az agyműködést. Szóval az ideális napon sétálni napi 20-25 percet (persze nem az UV veszélyes időszakban), és akkor sokáig egészséges maradhat az agyunk.

Forrás: webmd.com

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Ennyi az ideális alvásigényed

Az egészség szempontjából kiemelkedően fontos dolog a megfelelő alvási rutin kialakítása, ehhez először is nem árt tudni, naponta mennyi alvásra van szüksége a szervezetnek.

Vélemény, hozzászólás?