A jó alvás 11 pozitív élettani hatása

A megfelelő minőségű és mennyiségű alvás az egészséges életmód kulcsfontosságú része, ami segíti a szívet, a súly szabályozását, az elménk zavartalan működését és még hosszan sorolhatnánk. Cikkünkből kiderül, mi mindennel járulhat hozzá az egészségünkhöz a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás.

 1. Jobb memória
  Alvás közben erősödhetnek, kontúrt kaphatnak az emlékek, elmélyülhetnek, kondícionálódhatnak a gyakorlati készségek. Vagyis, ha valami újat tanulsz, legyen az spanyol vagy tenisz, miután alszol egyet a leckédre, jobban teljesítesz majd.
 2. Tovább élünk?
  A túl kevés alvás rövidebb élettartammal járhat, de a túl sok alvás is ártalmas. Az egészséges mennyiség a napi 8-10 óra. A pihentető szundi az életminőséget is javítja.
 3. Megfékezi a gyulladást
  Az idő előtti öregedés, a szívbetegségek, a stroke, a cukorbetegség, az ízületi panaszok, mind-mind gyulladáshoz köthető problémák. A kutatások szerint, azok az emberek, akik kevesebbet alszanak 6 óránál, magasabb gyulladásos faktorral számolhatnak, mint azok, akik többet pihennek.
 4. Fokozza a kreativitást
  Amellett, hogy segít az emlékek és a tanult dolgok rögzítésében, az alvás át is szervezi a fejünkben a dolgokat, így több kreativitást eredményezhet. A Harvard Egyetem és a Boston Főiskola kutatói megállapították, hogy az alvás során erősödnek a memória érzelmi összetevői, ami segítheti a kreatív folyamatokat.
 5. Győztessé tehet
  A sportolók teljesítményének fokozására az edzések mellett nagyszerű módszer az alvás is. A Stanford Egyetem tanulmánya szerint azok a főiskolai labdarúgók, akik 7-8 héten keresztül éjszakánként 10 órát aludtak, javították az átlagos sprint idejüket, és az állóképességüket egyaránt.
 6. Javítja az osztályzatokat
  Egy 2010-es tanulmány szerint 10 és 16 éves alvási rendellenességgel (apnoé, horkolás) küzdő gyermekek esetében jelentősen károsodott az iskolai funkcionalitás. Főiskolások esetében, vizsgaidőszakban szintén megfigyelhető volt ez a jelenség. Egy kitűzöt határidő miatt képesek vagyunk feláldozni az alvásidőnkből, ezzel azonban többet ártunk a tanulási teljesítményünknek is.
 7. Élesíti a figyelmet
  A gyerekek máshogy reagálnak a kialvatlanságra, mint a felnőttek, míg utóbbiak fáradtak, addig a kicsik leginkább a hiperaktivitás tüneteit produkálják, ami egyértelmű figyelemzavarral is társul.
 8. Egészségesebb testsúlyt eredményezhet
  Ha az étrendedre odafigyelsz a testsúlyod érdekében, akkor érdemes a lefekvést is korábbra tenned. A kialvatlanság fokozza az étvágyat, ami nehezíti az esetleges diéta betartását.
 9. Csökkenti a stresszt
  Ahogy a stressz úgy az alváshiány is befolyásolja a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Alvással viszont határozottan csökkenthető a stressz szintje, ezáltal pedig kontrollálható a vérnyomás.
 10. Segít elkerülni a baleseteket
  Egy-egy álmatlanul töltött éjszaka ugyanolyan káros lehet a vezetési képességeinkre, mint az alkoholfogyasztás. Az álmatlanság csökkenti a reakcióidőt és a döntséhozatalt, azáltal is, hogy lassabban jár az agyunk egy-egy helyzetben.
 11. Elűzi a depressziót
  A jó alvás általános jól-létet eredményezhet már azáltal is, hogy hatására kevésbé leszünk ingerlékenyek. Az alváshiány azonban hozzájárulhat a depresszióhoz. A kipihentség ezzel szemben csökkenti a szorongást és stabilabb lelkiállapotot eredményez. Érdemes az alvásidőnkben is egyensúlyra törekedni, vagyis nem hétvégén pótolni, ami hétköznap kimaradt. Törekedj arra, hogy mindennap kialudd magad.
Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Ennyi az ideális alvásigényed

Az egészség szempontjából kiemelkedően fontos dolog a megfelelő alvási rutin kialakítása, ehhez először is nem árt tudni, naponta mennyi alvásra van szüksége a szervezetnek.

Vélemény, hozzászólás?