Tévhitek, melyek akadályozhatnak a zsírégetésben

Ahogy az élet számtalan területén, úgy a fogyás, a fitnesz kapcsán is léteznek tévhitek. Írásunkban azt az öt gyakori tévhitet ismerheted meg, melyek akadályozhatnak a zsírégetésben.

1. TÉVEDÉS: A rendszeresen végzett gyakorlatok jobban formálnak

Sokan máig abban a tévhitben végzik „jól bevált”gyakorlatsorukat, hogy az ismétlés hatására koncentráltabb és intenzívebb lehet a zsírégetés. Ez sajnos tévedés, így ne csodálkozz, ha hónapok óta egyetlen mínusz se keletkezett rajtad azoktól a mozdulatoktól, amiket már kívülről tudsz.

tevhitek-zsiregetes-egeszsegugyelet-nagy2Az igazság az, hogy a tested hozzászokik a rendszeresen végzett mozgásformákhoz, így azok kevésbé intenzíven és eredménytelenebbül hatnak az alakformálás terén.

Jó tanács a valóban sikeres alakformáláshoz: Minden nap más mozgásformával edzd a tested, és az eredmény nem marad el.

2. TÉVEDÉS: Az izzadság mértéke nem arányos a kalóriaégetés mértékével

Akik azt hiszik, hogy a sok izzadság egyben sok kalória elégetését is jelenti, azok tévednek, mert az izzadás folyamatára számtalan tényező hatással van, úgy, mint a folyadékfogyasztás, a hőmérséklet, egészségügyi faktorok vagy a stressz. Ráadásul, ha ez a tévhit igaz volna, akkor edzés helyett mindenki a szaunában fogyna.

Jó tanács a valóban sikeres zsírégetéshez: A pulzusszámot növelő intervallumedzés és a súlyzós edzés kombinációjával valóban több kalóriát égethetsz el.

3. TÉVEDÉS: Üres hassal hatékonyabb az edzés

Szervezetünk az elfogyasztott ételből merít energiát, ha ezt megtagadjuk tőle, akkor romlik a teljesítménye, és ami még ennél is rosszabb, hogy az alacsony vércukorszint következtében elkezdi lebontani a nehezen megszerzett izmokat.

tevhitek-zsiregetes-egeszsegugyelet-nagy

Jó tanács, hogy megtarthasd az izmaidat: Edzés előtt töltekezz fel energiával, azaz fogyassz könnyű étkeket (egészséges zsírok, fehérje és szénhidrát). Egy kis mandula gyümölccsel és joghurttal, vagy zabpehely és joghurt gyümölcsdarabokkal kitűnő választás.

4. TÉVEDÉS: A nehezebb súlyoktól óriási izmaink nőnek

Tény, hogy a súlyzós edzések hatására erősebbek leszünk, viszont nem igaz, hogy robosztussá is válunk, hacsak nem fogyasztunk mellé nagy mennyiségű tojást és tesztoszteront. A súlyzók hatására több kalóriát égetünk el és az izmaink is kidolgozottabbakká válnak, arról nem beszélve, hogy helyes táplálkozás mellett a testzsír is csökkenhet.

Jó tanács a kíméletes zsírégetéshez: A súlyzós edzéseket párosítsd kardióval, így izmot építhetsz, miközben zsírt égetsz és még a csontjaidat és ízületeidet is megkíméled.

És, ha már a kardió és súlyzós edzés párosításánál tartunk, jó, ha tudod, hogy (5.) TÉVEDÉS azt hinni, hogy az előbbivel több kalóriát égethetsz el, mint az utóbbival. Az igazság az, hogy mindkettő nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a felesleg elégetése során az alakunk ne csak karcsúbb, de formásabb és feszesebb is legyen.

Kardióval növelhető a szív- és érrendszeri állóképesség, és ugyanez elmondható az izomerőről is, amivel az ízületeink és csontjaink egészségét is megőrizhetjük.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A tartós fogyás kulcsa

Egy alapvető túlélési ösztönből fakadó tápanyag-raktározási mechanizmus miatt, a rövid koplalások után a szervezet hamar visszaépíti a leadott kalóriákat. Különböző napos, vagy hetes diétákkal ideiglenesen meg lehet szabadulni kilóktól, de, hogy mi a tartós siker kulcsa, arra egy kutatás jött rá.

Vélemény, hozzászólás?