Tévhitek az egészséges táplálkozásról

Nincs egészséges életmód tudatosan megválogatott ételek, és rendszeres mozgás nélkül. De vajon valóban egészséges ételeket választunk, vagy csak az aktuális étrendi divatot követjük? Cikkünkben 10 olyan tévhitről rántjuk le a leplet, melyeket a „helyes” táplálkozás jegyében sokan igaznak hisznek.

egeszsegugyelet-erdekessegek-tevhitek-taplalkozas-nagy1
1. Tévhit: A müzli egészséges

A szupermarketek polcain található müzlik jó része csak a nevében az, ami, mert a cukorral, édesítőszerrel vagy mézzel és aromákkal „gazdagított” termékek nem egészségesek. Az igazi müzli összetett szénhidrátokban, gabonában gazdag, mely rostjai segítik a vastagbél munkáját, megkötik a belekben a rákkeltő anyagokat, egyenletes felszívódásuk miatt pedig kiegyensúlyozzák a vércukor-szintet. Ha csokis müzlivel próbálsz fogyni, ne csodálkozz, ha a mérleg többet mutat, mint, mikor hozzákezdtél a „diétádhoz”.

2. Tévhit: Ne kávézz, mert egészségtelen

Túlzott mértékben, mint minden más, a kávé is egészségtelen, azonban naponta 2-3 csésze a felnőtt szervezetre a tévhittel ellentétben pozitívan hat. Mivel polifenolt tartalmaz, ezért fontos antioxidáns forrás lehet, így védi a szabadgyökök ellen is a szervezetet. Sőt, a daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét, és a gyulladásokat is csökkentheti, feltéve, ha jó minőségű kávéról van szó.

3. Tévhit: Fagyasztott helyett mindig jobb a friss

Bár legtöbbször valóban egészségesebbek és vitaminban gazdagabbak a friss zöldségek, gyümölcsök, de itt is akad kivétel. Legjobb, ha piacon vagy őstermelőtől vásárolsz, mert ebben az esetben biztosabb lehetsz abban, hogy a megvásárolt termék friss, mintha nagyobb bevásárlóközpontban vennéd meg. A külföldről behozott, nagy utat megtett, zöldség, gyümölcs viszont vitamintartalomban mögötte marad a közvetlenül betakarítás után lefagyasztott élelmiszernek.

egeszsegugyelet-erdekessegek-tevhitek-taplalkozas-nagy2

4. Tévhit: Ha egészséges zsírból eszel sokat, az nem baj

Hiába főzöl napraforgó olaj helyett extra szűz olívaolajjal, attól még a mennyiségre figyelned kell. Tény, hogy az olívából sajtolt olajban kevesebb a telített zsírsav, mint a napraforgóolajban, a margarinban és a vajban, de egységnyi kalóriaértékük közel ugyanannyi. A keringési problémáktól kevésbé kell félned, ha egyszeresen telített zsírsavtartalmú olívaolajat fogyasztasz, de egy kanálnyi belőle szintén nagyjából 120 kalóriát jelent.

5. Tévhit: A vörösborral szemben a sör egészségtelen

Annak ellenére, hogy vesekő ellen köztudottan jó a sör, sokan mégis hizlaló italként gondolnak rá. Ezt a tévhitet már csak azért is fontos felszámolni, mert a sör B-vitaminokban gazdag nedű, ami támogatja az immunrendszert. Sőt, akár a gyomorfekélyért okolható baktérium, a Helicobacter pylori szaporodását is képes meggátolni a benne található komlópolifenolok révén. És azt is jó tudni, hogy a kólánál vagy az almalénél is kevesebb kalóriát tartalmaz. A sör egészségtelen, hizlaló mivoltáról keringő elképzelések táptalaja leginkább azzal hozható összefüggésbe, hogy a sörkedvelők általában a zsíros ételeket sem vetik meg.

6. Tévhit: Kenyérből a barnát válaszd

A barna kenyér és a teljes kiőrlésű kenyér valóban egészségesebb, mint a fehér lisztből készült változat, ugyanakkor sajnos nem minden az, aminek látszik, mert előfordul, hogy karamellszínezékkel színezett kenyeret viszünk haza. A teljes kiőrlésű búzából készült kenyér kétszer annyi rostot rejt, mint más kenyerek, ezen felül pedig magnéziumban és káliumban is gazdagabb. Vásárlásnál szagold meg a kiválasztott kenyeret, és ha édeskés az illata, akkor ne vidd haza. Ha erre nincs lehetőséged az is sokat segít, ha nem szín, hanem súly alapján döntesz, mert a méretéhez viszonyítva minél nehezebb a kenyér, annál gazdagabb rostban.

7. Tévhit: A multivitaminos üdítők egészségesek

Ezekben a termékekben legtöbbször alig van gyümölcs, de a cukortartalmuk annál magasabb. A bennük található vitaminok is távol állnak a természetestől. A multivitaminos üdítőkkel rengeteg többlet-kalóriát viszel a szervezetedbe, ami előbb-utóbb az alakodon is meglátszik majd.

egeszsegugyelet-erdekessegek-tevhitek-taplalkozas-nagy3
8. Tévhit: Ami cukormentes az jó

Kimutatások is igazolják, hogy a nulla kalória és maximum ízhatással kecsegtető cukormentes, light üdítők fogyasztása mellett, más forrásból fölösleges kalóriákat viszünk a szervezetünkbe. Ennek elsősorban az lehet az oka, hogy mivel „cukormentes” üdítőt iszunk, könnyebben behódolunk egy kis nassnak, másrészt az édes ízhatáshoz a szervezetünk energiabevitelt is párosít. Az édes íz után „követeli” tőled a többlet energiabevitelt is.

9. Tévhit: A saláta egészséges

Természetesen ez igaz, ha nem kombinálod semmiféle öntettel, mert a salátaöntetek zsírosak, arról nem beszélve, hogy az előre elkészített boltban kapható dresszingek mennyire egészségtelenek.

10. Tévhit: A rántott zöldségek egészségesek

A csirke és a zöldségek is az egészséges táplálkozás alapjait képezik, ugyanakkor ahelyett, hogy olajban vagy zsírban kirántanád őket, inkább válaszd a párolást, mert úgy nem nehezíted el a finom falatokat, és több értékes tápanyag marad meg bennük.

Mint az élet számos területén, úgy a táplálkozás kapcsán is elmondható, hogy az ördög a részletekben rejlik. Ha igazán tudatosan akarsz étkezni, élni, akkor jó, ha tisztában vagy a tévhitekkel is.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Érvédő hatású ételek

Amennyiben a szíved és az ereid egészségét szeretnéd megőrizni, ezekből az ételekből érdemes rendszeresen fogyasztanod, mert ezek kifejezetten érvédő hatásúak.

Vélemény, hozzászólás?