Vigyázat: Függőséget okoz!

Minden 5. felnőtt okostelefon-függő

Napjainkban egyre többen, egyre jobban támaszkodnak a mobiltelefonjuk szolgáltatásaira. Sokféle praktikus használati lehetőséget nyújtanak, mint például a navigáció, hírolvasás, vagy vásárlás. A napi szinten használt alkalmazások miatt azonban igen erős függőséghez vezetnek. Egy friss felmérés szerint minden 5. felnőtt rendkívül rosszul viseli, ha sokáig nélkülöznie kell okostelefonját.

A 2000 brit felnőtt bevonásával készített felmérés eredménye

Egy átlagos felnőtt évi 20 hétnek megfelelő időt tölt el a telefonja, vagy tabletje képernyőjét bámulva.

Az is kiderült, hogy a résztvevők 30%-a legalább 30 percenként ránéz a telefonjára. Ha 1 órára megfosztják kütyüjétől, minden negyedik alany unatkozik, továbbá a 23%-uk már szorong, és elvonási tüneteket produkál.
40% számolt be arról, hogy már egyszer egy nap is nehezükre esik elszakadni a mobiljuktól, vagy a számítógépüktől, és több mint 17%-uk csupán napi 1 óránál kevesebb időre távolodik el a képernyőtől.

Az okostelefon függőséget okoz.

A többség számára ezek a függők meglehetősen bosszantóak. Az emberek 35%-át zavarja, ha valaki a mobiltelefonját használja az étkezés közben, 28%-ukat idegesíti, ha valaki beszélgetés közben birizgálja, illetve 22%-ukat felbőszíti ha valaki moziban sem képes kikapcsolni.

Egy hasonló tavalyi felmérés megállapította, hogy a britek 50%-a annyira kötődik az okostelefonjához, hogy még a vécén is használja, a 29%-uk ellenőrzi lefekvés előtt, és 18%-uk rögtön ébredés után.

Összességében a nap folyamán egy átlagos felnőtt 2 óra 13 percet tölt el az okostelefonja babrálásával.

Nem meglepetés, hogy a fiataloknál még ennél is rosszabb a helyzet. A 18 és 24 év közöttiek 46%-a óránként legalább négyszer megnézi a telefonját.

Forrás: origo.hu, dailymail.co.uk

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Szokás még, vagy már függőség?

Valamilyen szertől, vagy viselkedéstől való olyan kóros függést nevezzük szenvedélybetegségnek (addikciónak), amikor az illető elveszti a kontrollt ezek felett, és már káros következményei vannak rá, és környezetére nézve.

Vélemény, hozzászólás?