Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

2050-re eltűnik belőlünk az értelem

A kedden közzétett Alzheimer-világjelentés előrejelzései szerint, akár 132 millióra nőhet a világon a demenciával küzdők száma, vagyis háromszorosa lehet a mostaninak.

egeszsegugyelet-erdekessegek-meglepo-demencia-nagy1

Napjainkban közel 47 millióan kénytelenek szembenézni a demenciával, az emlékezetvesztéssel és szellemi képességeik hanyatlásával, míg 2009-ben körülbelül 35 millióan éltek így. A jelenlegi 47 millió beteg 50%-a az Alzheimer-kórban szenved.

5 év alatt több mint 35%-kal nőtt a demencia kezelésére fordított összeg, ami idén, a jelentés szerint, több mint 700 milliárd eurós költséggel járt.

Mi az oka annak, hogy egyre többen élnek demenciával?

Szakértői meglátások szerint a páciensek számának emelkedését a népesség elöregedése és a diagnosztizált esetek növekedése okozza. A betegség kockázata idősebb korban jelentősen megnő.

egeszsegugyelet-erdekessegek-meglepo-demencia-nagy2

Az Alzheimer’s Disease International nemzetközi kutatóintézet tudósai által készített Alzheimer-világjelentés szerint, ha nem következik be áttörés a betegség gyógyításában, a betegek száma 20 évente a duplájára nőhet.

A probléma elsődleges oka, hogy jelenleg a demencia gyógyíthatatlan.

A jelentés további információi szerint az érintettek körülbelül 58%-a él fejlődő országokban, és 2050-re az előrejelzések szerint a betegek fele ázsiai lesz.

Ma 900 millióan élnek a világon, akik betöltötték már a 60. életévüket, vagy annál idősebbek, és számuk a következő 35 évben a gazdagabb országokban 65%-kal, a szegényebb országokban 185%-kal, a szegény államokban pedig 239%-kal növekedhet- a jelentés szerint.

Vannak országok, ahol stabilizálódott a helyzet

A The Lancet Neurology című szaklapban múlt héten megjelent tanulmány szerint néhány jóléti államban sikerült stabilizálni a demenciával élők számát. A demens személyek száma Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Svédországban, és Hollandiában közel változatlan maradt a két összehasonlított időszakban.

Az eredményt a jobb életkörülményeknek és a hatékonyabb megelőzésnek a számlájára írják az előrejelzés szerzői, más szakértők azonban nem tekintik meggyőzőnek a tanulmányt.

Forrás: Origo.hu

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

7 tanács, hogy ne csak eljárjon az idő feletted

Vannak olyan módszerek, melyekkel szépen gyarapíthatjuk az éveink számát. A testmozgás, az étrend, az életmódbeli tényezők fontosabb szerepet kaphatnak a „szépen öregedés” folyamatában, mint a genetika. Ez a 7 tanács, amit cikkünkben olvashatsz segíthet benne.

Vélemény, hozzászólás?