Bármilyen furának tűnik, de néhány virágfajta nem, hogy biztonságosan elfogyasztható, de még egészséges is. Ízben, színben is feldobhatják a salátákat, szószokat, italokat, vagy akár a főételeket. A Healthline cikke alapján most ezek közül mutatunk be párat.
Hibiszkusz
Rengeteg fajtája létezik, ebből a legnépszerűbb fogyasztható változata a rozella (hibiscus sabdariffa). Teához, lekvárokhoz, mártásokhoz, vagy salátákhoz is használható. A hibiszkusz segíthet csökkenteni a koleszterinszintet, és a vérnyomást. Hogy pontosan melyik összetevője támogatja a szív egészségét, arról még kutatások folynak.
Pitypang
A gyermekláncfűnek sok egészséges hatása van, segíti az emésztést, serkenti a máj és a vesék aktivitását, továbbá, főleg a levele vitaminokban gazdag. Minden része ehető, a virága nyersen, önmagában is fogyasztható, és príma saláta-összevető is. Érdekesség, hogy be lehet panírozni, és ki lehet sütni, mi több, még bort is lehet belőle készíteni. A levelei használhatóak salátába, szendvicsbe, plusz olyan pörköltbe, vagy raguba is, amihez zöldfűszerre van szükség.
Levendula
Jellegzetes illatáról ismert, ami köztudottan nyugtató hatású. Szépsége, és pláne kellemes aromája miatt ez a virág különösen kívánatos összetevője lehet a különféle élelmiszereknek, úgymint pékáruknak, szörpöknek, likőröknek, gyógyteáknak, fűszerkeverékeknek. Jól passzol édes és sós hozzávalókhoz is, így a citrusfélékhez, bogyós gyümölcsökhöz, rozmaringhoz, zsályához, kakukkfűhöz és csokoládéhoz is.
Rózsa
Több száz rózsafaj létezik, mind ehető, és az ízük is eltér egymástól. Ehető nyersen, különböző gyümölcs- vagy zöldsalátákban felhasználva, szárítva pedig príma müzlikben vagy fűszerkeverékek összetevőjeként. Kutatások szerint, a rózsában található vegyületek szerepet játszhatnak a szorongás enyhítésében, és a nyugodt lelkiállapot elérésében.
Kamilla
Alvásminőség-javító, szorongáscsökkentő virág, amely enyhén édes, kissé földes ízt kölcsönöz azoknak az ételeknek, amelyekkel együtt készítik. A virágokat először érdemes kiszárítani, de frissen is felhasználhatóak. A kamillát leggyakrabban teaként fogyasztjuk, de például finom szirup is készíthető belőle, ami remekül passzolhat pékárukhoz, turmixokhoz, vagy desszertekhez.
Forrás: HáziPatika