Az Európai Bizottság szigorúbb határértékeket vezet be az élelmiszerekben található nehézfémekre, olyanokra mint például a kadmium és az ólom. A szigorításnak az a célja, hogy csökkenjen a táplálékok rákkeltő anyag tartalma.
Az árutermelőknek csökkenteniük kell a zöldségekben, gabonafélékben, a gyümölcsökben, és olajos magvakban esetlegesen előforduló, rákkeltő és környezetszennyező kadmium maximális szintjét. Ez az elvárás fog vonatkozni az ólom szintre is, többek között a csecsemők és kisgyermek számára készült tápokra, a fűszerekre, a sóra, és az erdei gombára.
Biztonságosabb és egészségesebb élelmiszerek
„Az egészségtelen táplálkozás növeli a rák kockázatát. A határozat által biztonságosabbá és egészségesebbé tesszük az élelmiszereinket, ahogyan azt az EU rákellenes tervében is vállaltuk” – nyilatkozta a döntéssel kapcsolatban Stella Kyriakides egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős uniós biztos. Kiemelte még, hogy ez egy újabb lépés a már most is magas, és világszínvonalú uniós szabványok megerősítése felé.
Hatálybalépés
Már augusztustól 31-től alkalmazni kell a szigorúbb határértékeket. 2022 február végéig még értékesíthetőek azok az élelmiszerek, amiknek az új határértékeken felüli a nehézfémtartalma, de még az új szabályok hatályba lépése előtt kerültek a piacra. Többéves tudományos kutatáson alapul az Európai Bizottság ezen döntése.
Forrás: MTI