A Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete 2015 szeptember 26-án tartotta 25-ik születésnapját az OMÉK 3F Free From + Funkcionális Élelmiszerek Szakkiállítás és Konferenciasorozat keretében.
A rendezvényen hazai és külföldi előadók tartottak előadásokat a coeliakiáról (ez a lisztérzékenység orvosi neve), a gabonafélék gluténtartalma által okozott betegségek változatos megjelenési formáiról, a glutén-, a laktóz- és az allergiamentes élelmiszerekről, az érzékeny betegek táplálkozásáról.
Az élelmiszerek vagy azok összetevőivel szemben allergia vagy intolerancia alakulhat ki. Számos táplálék kiválthatja a betegség tüneteit, így például:
- az egyes gabonafélék gluténtartalma,
- halak,
- a tojás,
- a dió,
- a földimogyoró.
Az ételallergia leggyakoribb tünetei:
- viszketés,
- az ajkak, a torok, a nyelv duzzadása,
- hasmenés,
- légzési nehézségek,
- a glutén-intolerancia.
Az élelmiszerek által okozott betegségek között vezető helyet foglal el a lisztérzékenység, melynek kiváltó oka a glutén. A glutén a kalászos gabonák tároló fehérjéje, amely a genetikailag érzékeny emberekben autoimmun folyamatot indíthat el.
A betegség élethosszig tart, felismerését nehezíti, hogy jellegzetes tünete vagy tünetegyüttese nincs. Leggyakrabban a vékonybél-nyálkahártya károsodását okozza, aminek következménye többek között fogyás, fáradékonyság, hiánybetegségek kialakulása, csontsűrűség csökkenés, hajhullás, férfi-női meddőség lehet. A betegség bármely életkorban kialakulhat, és diagnosztizálható, bár a potenciális érintettek nagy része nem tudja, hogy banálisnak látszó tüneteik mögött a fel nem ismert coeliakia állhat.
A lisztérzékenység ma ismert egyetlen, hatásos gyógykezelése az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta és életmód. Az előadók mindegyike kiemelte, hogy a gluténmentes diétát a coeliakia vagy a gabonaallergia megerősítése, vagy kizárása előtt nem szabad megkezdeni.
Ezért beszéltek az előadók a betegségről, a gluténmentes diétáról, a gluténmentes élelmiszerek felismerhetőségéről és a házon kívüli biztonságos gluténmentes étkezést támogató Éttermi projektről.
Az Európai Unióban egy, 2014 december 13-tól életbe lépett rendelet szerint a fogyasztóknak megfelelő tájékoztatást kell kapniuk a megvásárolt vagy elfogyasztott élelmiszerek tulajdonságairól, összetevőiről.
A 1169/2011 EU-rendelet szerint az allergiát vagy intoleranciát okozó allergén anyagokat tartalmazó összetevőket az élelmiszerek címkéjén vagy csomagolásán kiemelten kell feltüntetni.
A rendelet valódi újdonsága, hogy nem csupán az előre csomagolt, hanem az allergén összetevőkről a vendéglátásban, a köz- és a kórházi étkeztetésben kiszolgált ételekről is tájékoztatni kell a fogyasztókat. A jogszabály szerint az allergén információkat vagy a boltokban kell jól látható helyen kirakni, de egy magyar rendelet alapján az eladóktól szóban is lehet az allergénekre vonatkozó tájékoztatást kérni.
Az esemény szervezői a tudományos előadások mellett interaktív, és gyermekprogramokkal is várták az érdeklődőket. megismerkedhettek az új gluténmentes termékekkel és gyártóikkal,és szavazhattak a „2015 Új Gluténmentes Termékére”, is – egy olyan élelmiszerre, amely legfeljebb két éve van a piacon.