Áttörés a bőrrák gyógyításában

Egy új, eredményes gyógyszer-kombináció!

Rendkívül biztatóan alakul egy, a bőrrák gyógyítását célzó kombinált gyógyszerkísérlet Nagy-Britanniában. A frissen közzétett eredmények alapján két gyógyszer, a nivolumab, és az ipilimumab kombinációja hatékony a melanóma kezelésében, sőt akár a meggyógyításában is.

Az évek óta folyó kísérletsorozatban 142 pácienst kezeltek ezen gyógyszerek kombinációjával, és 69%-uk még 2 év után is életben volt. Sőt, 22%-uknál felszívódtak a daganatok, és meggyógyultak. Az egyik gyógyszer, az ipilimumab egyedül is elég hatékonynak bizonyult, mert bár kizárólag ennek a használatával a daganatok nem szívódtak fel, viszont a 2 éves túlélési ráta ez esetben is 53% volt.

Gyógyszerkombináció a melanoma ellen.

A két gyógyszer a szervezet immunrendszerére van serkentő hatással. Ez a védőrendszer önmagában is hatékony védelmet nyújthat, de mivel a rákos szövetek a szervezetünk saját szövetei, ezért a rendszerbe létrejött gátak akadályozzák meg a rákos szövetek pusztulását. A gyógyszer-kombináció ezeket a gátakat oldja fel, így a szervezet immunrendszere zavartalanul, ismét ereje teljében veheti fel a harcot a betegséggel.

Egyébként a gyógyszereket külön-külön már rendszeresen használják a melanóma kezelésére, viszont újdonság a két szer kombinációjának alkalmazása, és ennek a hatékonysága. Richard Marais, az Egyesült Királyság Rákkutató Intézetének professzora szerint, az új eredmények „rendkívül izgalmasak, és új reményt adnak a melanómás betegeknek és családjaiknak”.

Ugyanakkor hozzátette: „Fontos megjegyezni, hogy a két gyógyszer kombinációja súlyos mellékhatásokkal járhat, ezért nagyon oda kell figyelni, hogy kiknél dominál a gyógyító hatás, és kiknél inkább a mellékhatások. Ez segíteni fogja az orvosokat, hogy minden beteg a legjobb kezelést kaphassa.”

Ezzel a kutatással párhuzamosan egy sokkal több betegen végzett teszt is zajlik, ám az nem tart még elég régóta ahhoz, hogy pontos eredményeket közöljenek róla.

Forrás: 444.hu, BBC

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Nyári anyajegyfigyelő-riadó

Mivel nyáron fokozott UV veszéllyel számolhatunk, ezért az anyajegyeseknek nem árt különösen odafigyelniük a különböző …

Vélemény, hozzászólás?