Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Stroke gyanúja esetén azonnal vegyél be aszpirint!

A gyanús jelek: hirtelen látás- vagy beszédzavar, nyelési zavarok, részleges bénulások. Az alattomosan támadó stroke nem kíméli sem az időseket, sem a fiatalabbakat, egyaránt veszélyben van minden korosztály. Szakemberek szerint a szélütés ma már hazánkban is népbetegségnek számít, évente 40-50 ezer eset történik, gyakran kritikus kimenetellel, ezért rendkívül fontos a gyors beavatkozás.

A gyanú esetén azonnal bevett aszpirin kiemelten csökkenti a nagyobb stroke bekövetkezésének esélyét, derül ki egy friss tanulmányból.

A kutatást végző orvosok azt tanácsolják, hogy aki arra gyanakszik, hogy TIA*-ja, vagy kisebb stroke-ja van, azonnal vegyen be 300 milligramm aszpirint addig, amíg az orvosi segítségre vár.

*A TIA, azaz átmeneti ischaemiás roham, egy agyi keringési zavar, mely gyakran megelőzi a stroke-ot. A tünetei 24 órán belül megszűnnek, ezért sokan megnyugszanak pedig ez egy komoly figyelmeztetés.

Előzd meg a stroke-o aszpirinnel.
A világ egyik legismertebb orvosi szaklapjában a The Lancet folyóiratban jelent meg a tanulmány, melyben egy európai orvosi kutatócsoport képviselői azt írják, hogy azok akik stroke-szerű tüneteket tapasztalnak és azonnal aszpirint vesznek be, jelentősen csökkentik annak esélyét, hogy nagyobb stroke következzen be a következő pár napban. Sőt annál hatékonyabb, minél hamarabb veszik be!

A stroke-ra figyelmeztető tünetek

  • Az arc, a karok, a lábak hirtelen bénulása, féloldali bénulás.
  • Hirtelen beszédzavar aminek következtében a személy nem tudja megformálni a szavakat, és/vagy nem érti meg jelentésüket.
  • Olyan látászavar, amely az egyik szem látómezejének egy részének kiesését okozza (amaurosis fugax).
  • Lefelé görbülő száj, a személy nem tud „o” betűt formálni.
  • Forgó jellegű szédülés, nyelési zavarok (diszfágia).
  • Pillanatnyi eszméletvesztés.
  • Bizonytalan járás, néha a lábak teljes bénulása.

Aszpirint már eddig is kaptak olyan páciensek, akiknek stroke-juk, vagy TIA-juk volt, ezzel akadályozták meg a további agyi érkatasztrófákat a kórházba szállítás után. Az Oxfordi Egyetem stroke-szakértője, Peter Rothwell professzor, a kutatócsoport vezetője úgy tapasztalta, hogy sokkal nagyobb az aszpirin jótékony hatása, ha rögtön az első tünetek jelentkezése után veszik be a páciensek, mert ez mintegy 15%-kal csökkentette a következő stroke esélyét.

„A nagyobb stroke kockázata hatalmas egy TIA, vagy kisebb stroke után, de csupán néhány napig” – nyilatkozta Rothwell. „Korábban már kipróbáltunk egy gyógyszerkoktélt, amely 10%-ról körülbelül 2%-ra csökkentette az 1 héten belüli stroke esélyét, ám nem tudtuk, hogy a koktél melyik alkotója a legfontosabb.”

Aszpirin stroke ellen.

„Az egyik alkotójának az aszpirint használtuk, de más klinikai tanulmányokból tudtuk, hogy az aszpirin hosszú távú hatása a stroke megelőzésében viszonylag csekély. Azt viszont gyanítottuk, hogy a korai előnye ennél jóval nagyobb lehet.” – mondta a professzor.

A kutatócsoport több tízezer stroke-os eset adatait áttekintve állapította meg, hogy az aszpirin szinte kivétel nélkül hatékony volt az újabb stroke megelőzésében az első néhány héten, sőt a korai stroke-ok súlyosságát is csökkentette.

A korábbi 15%-os tartós kockázat csökkentéssel szemben , az első pár napon, és héten az aszpirin 75-80%-kal csökkentette a rokkantsággal járó, vagy végzetes stroke korai kockázatát.

Ez igazolta a sürgős kezelés hatékonyságát, és bebizonyosodott, hogy az aszpirin volt a legfontosabb összetevője a korábban említett „gyógyszerkoktélnak”.

Aki olyan gyanús tüneteket tapasztal, ami TIA, vagy kisebb stroke lehet, azonnal vegyen be legalább 300 milligramm aszpirint, nem szabad várni az orvos érkezésére!

Forrás: origo.hu, thelancet.com

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A túlórázás egészségügyi kockázatai

Kutatások szerint a túlóra nem csak jelentősen megnöveli a súlyos betegségek kialakulásának kockázatát, hanem abszolút kontraproduktív is. Nézzük milyen konkrét egészségügyi kockázatai vannak.

Vélemény, hozzászólás?