Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Az első emlékek keletkezésének ideje

Egy friss kanadai kutatás szerint a legkorábbi gyermekkori emlékek két és fél éves kortól kezdődhetnek.

Két és fél éves kor az az időszak, amelytől az emberek fel tudják idézni legkorábbi emlékeiket – derül ki a Memory című tudományos folyóiratban közzétett kanadai tanulmányból, azaz 1 teljes évvel korábbra teszi a legkorábbi emlékek felidézését, mint ahogy eddig gondolták a tudósok.

Több emléket tudunk előhívni a gyermekorunkból, mint gondolnánk

Az új-fundlandi Memorial Egyetem kutatóinak tanulmánya 21 évet ölel fel. “Amikor a legkorábbi emlékünk megjelenik, az inkább egy mozgókép, nem pedig egyetlen nyugalmi emlék. Erről számol be sok ember, amikor megkérdezik legkorábbi gyermekkori emlékéről” – magyarázta Dr. Carole Petersont, a tanulmány vezető szerzője.

Peterson több mint 20 éve kutatja az emlékezetet, ezen belül a gyermekek és a felnőttek képességét arra, hogy felidézzék legkorábbi éveiket. Az új kutatásában a gyermekkori amnéziáról készült 10 korábbi tanulmányát vizsgálta felül, valamint az 1999 óta általa közzétett és nem publikált tudományos adatokat elemezte. 

A kutatásnak 992 résztvevője volt, és 679 gyermek emlékeit vetették össze szüleik visszaemlékezésivel. Az eredmények azt mutatták, hogy a gyermekek legkorábbi emlékezete korábbról ered, mint ahogy azt ők gondolják, a szülők pedig ezt megerősítették.

Egy másik kutatásában Dr. Peterson a legkorábbi emlékeiket felidéző gyermekeket 2, illetve 8 év elteltével újra megkérte, hogy idézzék fel ugyanazt az emléket. Ezekben a későbbi beszélgetésekben az adott emlék idejét a gyermekek későbbre tették. 

“8 évvel később sokan úgy vélték, hogy 1 teljes évvel idősebbek voltak. Ahogy a gyermek idősebbé válik, későbbre tolja azt, hogy hány éves volt a legkorábbi emlékei idején” – vonta le a következtetést a tudós, aki szerint ennek oka az úgynevezett teleszkóphatás.

“Amikor régen történt eseményeket idézünk fel, olyan mintha lencsén keresztül néznénk a múltat. Minél távolabbi az emlék, ez a teleszkóphatás arra késztet, hogy közelebbinek lássuk azt” – magyarázta el a jelenséget Dr. Peterson.

Az adatok elemzése egyértelműen bizonyítja, hogy az emberek jóval több dolgot képesek előhívni kora gyermekkorukból, és jóval korábbi időszakra emlékeznek, mint ahogyan azt gondolják, és viszonylag könnyű segíteni nekik abban, hogy előhívják ezeket az emlékeket – vonták le a kutatás tanulságát a tudósok.

Forrás: MTI

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Kutatás: A bölcsőhalál lehetséges oka

További kutatások szükségesek ahhoz, hogy visszaszoríthassák a bölcsőhalál gyakoriságát, de az ausztráliai Westmeadi Gyermekkórház munkatársa és kollégái közel kerültek a megoldáshoz.

Vélemény, hozzászólás?