Ehető virágok, amik még egészségesek is

Bármilyen furának tűnik, de néhány virágfajta nem, hogy biztonságosan elfogyasztható, de még egészséges is. Ízben, színben is feldobhatják a salátákat, szószokat, italokat, vagy akár a főételeket. A Healthline cikke alapján most ezek közül mutatunk be párat.

Hibiszkusz

Rengeteg fajtája létezik, ebből a legnépszerűbb fogyasztható változata a rozella (hibiscus sabdariffa). Teához, lekvárokhoz, mártásokhoz, vagy salátákhoz is használható. A hibiszkusz segíthet csökkenteni a koleszterinszintet, és a vérnyomást. Hogy pontosan melyik összetevője támogatja a szív egészségét, arról még kutatások folynak.

Pitypang

A gyermekláncfűnek sok egészséges hatása van, segíti az emésztést, serkenti a máj és a vesék aktivitását, továbbá, főleg a levele vitaminokban gazdag. Minden része ehető, a virága nyersen, önmagában is fogyasztható, és príma saláta-összevető is. Érdekesség, hogy be lehet panírozni, és ki lehet sütni, mi több, még bort is lehet belőle készíteni. A levelei használhatóak salátába, szendvicsbe, plusz olyan pörköltbe, vagy raguba is, amihez zöldfűszerre van szükség.

Levendula

Jellegzetes illatáról ismert, ami köztudottan nyugtató hatású. Szépsége, és pláne kellemes aromája miatt ez a virág különösen kívánatos összetevője lehet a különféle élelmiszereknek, úgymint pékáruknak, szörpöknek, likőröknek, gyógyteáknak, fűszerkeverékeknek. Jól passzol édes és sós hozzávalókhoz is, így a citrusfélékhez, bogyós gyümölcsökhöz, rozmaringhoz, zsályához, kakukkfűhöz és csokoládéhoz is.

Rózsa

Több száz rózsafaj létezik, mind ehető, és az ízük is eltér egymástól. Ehető nyersen, különböző gyümölcs- vagy zöldsalátákban felhasználva, szárítva pedig príma müzlikben vagy fűszerkeverékek összetevőjeként. Kutatások szerint, a rózsában található vegyületek szerepet játszhatnak a szorongás enyhítésében, és a nyugodt lelkiállapot elérésében.

Kamilla

Alvásminőség-javító, szorongáscsökkentő virág, amely enyhén édes, kissé földes ízt kölcsönöz azoknak az ételeknek, amelyekkel együtt készítik. A virágokat először érdemes kiszárítani, de frissen is felhasználhatóak. A kamillát leggyakrabban teaként fogyasztjuk, de például finom szirup is készíthető belőle, ami remekül passzolhat pékárukhoz, turmixokhoz, vagy desszertekhez.

Forrás: HáziPatika

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Cukorbetegeknek ajánlott teafajták

A teázás kifejezetten ajánlott cukorbetegség esetén, mert segítheti az egészséges vércukorszint-szabályozást, hozzájárulhat a szervezetben kialakult gyulladás csökkentéséhez, továbbá az inzulinérzékenység javításához. Ezek mellett a test hidratálásában is segít, ami fontos tényező az egészséges vércukorszint elérésében és megtartásában.

Vélemény, hozzászólás?