Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Miért egészséges naponta megenni 1 tojást?

Nem volt mindig így, de mostanság a táplálkozási szakértők nagyrésze már az egészséges étrend alapjának tekinti a tojást. Egy új kutatás teljes mértékben alátámasztja ezt, ezért nézzük meg, hogy miért egészséges megenni belőle egyet naponta.

Azt már tudjuk, hogy számtalan jó minőségű fehérjét tartalmaz, rendkívül gazdag A-, B-, B12- és D-vitaminban, plusz luteint, és zeaxantin-t is tartalmaz, amelyek az időskori szembetegségek kialakulását segítenek megelőzni.

Az elmúlt években mégis sok szögesen eltérő véleményt lehet hallani, olvasni a tojás egészségre gyakorolt hatásairól. Az egészségre gyakorolt rossz hatásának az alapja az volt, hogy magas koleszterin tartalma miatt növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Azóta már több kutatás is igazolta, hogy a tojásfogyasztás nem növeli meg számottevő mértékben a vér koleszterinszintjét, tehát nem emeli a keringési rendszer betegségek kialakulásának kockázatát.

Mitöbb kiderült, hogy nagymértékben csökken a szív- és érrendszeri betegségek, és az agyvérzés kialakulásának kockázata azoknál, akik minden nap esznek 1 tojást.

A British Medical Journal nevű orvosi szaklapban publikált óriási kutatásban, kínai tudósok 10 kínai város, több mint félmillió 30-79 éves lakójának adatait elemezték, és elemzik 2004 óta. A betegségekről, típusaikról, illetve a halálozások előfordulásáról, mikéntjéről készítenek feljegyzéseket. A kutatók emiatt találtak kapcsolatot a keringési rendszer egészsége, és a napi egy tojás fogyasztók között.
Az eredmények: a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázat 11%-kal csökkenti.

Az iszkémiás szívbetegséget(a szívizom elégtelen vérellátása) 12%-kal, a koronaér-elzáródások 14%-kal, az agyvérzést 26%-kal csökkentette. A halálozás kockázata is csökkent a napi fogyasztók között azokhoz képest, akik nem ettek tojást: 18%-kal kevesebben hunytak el szív- és érrendszeri betegségekben, és 28%-kal kevesebben stroke következtében.

Dr. Frankie Phillips, a Brit Dietetikus Szövetség táplálkozási szakértője azt vallja, hogy akár napi kettő tojást is megehetünk, mert a túlzott fogyasztásának csak az a legnagyobb veszélye, hogy mivel rendkívül tápláló, kiszoríthat más egészséges ételeket az étrendünkből, ami így egyoldalúvá válik. Életszerűen ez a veszély sem igazán áll fenn.

Egy átlagos tojás körülbelül 4,6 gramm zsírt tartalmaz, ennek viszont alig a negyede telített, emiatt nem emeli a koleszterinszintet a rendszeres fogyasztása sem. A sütésekor azonban több, másféle zsírt is felhasználunk, emiatt inkább főtten érdemes rendszeresen fogyasztani, sütve csak alkalmanként.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Fáradtság is jelezheti a csendes szívinfarktust

A csendes szívinfarktus az, amikor az esemény tünetek nélkül, vagyis az érintett számára nem érzékelhető tünetekkel zajlik le. Adódik a kérdés: ha egyszer már lezajlott, és nem okozott problémát, miért kell vele foglalkozni? Mert kezelés nélkül a későbbiekben nagyon megnöveli a szívprobléma miatti elhalálozás esélyét. Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta tájékoztat a fontosabb tudnivalókról.

Vélemény, hozzászólás?