Íme néhány gyümölcs, zöldség, aminek vétek lehámozni a héját, mert értékes tápanyagokat rejt.
A gyümölcsök, zöldségek színes héja a leginkább koncentrált forrása lehet a vitaminoknak, ásványi anyagoknak, és antioxidánsoknak.
1. Alma
- Hámozás után az alma C-vitamin tartalmának jelentős része megmarad, viszont a héjban található pektint elveszítjük. A pektin (E440) egy olyan rostféle, amely például csökkenti a vérben a “rossz” LDL-koleszterin szintjét azáltal, hogy gátolja a felszívódását, így a vércukorszintet is csökkenti. Az emésztést jótékonyan lassítja, mérsékli az éhségérzetet, és mivel növeli a széklet viszkozitását, ezért mind székrekedés, mind hasmenés kezelésére tökéletes.
2. Sárgarépa
- A répában sok a poliacetilén, ez az anyag viszont közvetlenül a héj alatt koncentrálódik, ezért vagy egyáltalán nem szabad hámozni (csak alaposan megmosni), vagy csak rendkívül vékonyan. Kutatások szerint a poliacetilén remek gombaölő, antibakteriális, és gyulladáscsökkentő hatású, sőt a rákos sejtek elpusztításában is segít.
3. Krumpli
- Grammonként nézve a burgonya bőre több rostot, vasat, és a folátot tartalmaz, mint a húsa! Válassz mély, lilás héjú burgonyát. Egy tanulmány kimutatta, hogy ezeknek a krumpliknak a héja 5-10-szer több antioxidánst tartalmaz.
4. Uborka
- A héját veszített uborkának kevesebb a kalcium, a magnézium, a foszfor, az A- és K-vitamin tartalma, mint a hámozatlan társainak. Plusz a rost tartalmának nagy része is a héjában található, hiszen a húsának a nagy része csak víz.
5. Padlizsán
- A padlizsán héja tartalmazza a nasunin nevű antioxidánst, amely azon túl, hogy a szabadgyökök semlegesítését, az öregedés lassításáért felelős, a súlyunkat is segít kordában tartani, és még az agy sejtmembránjait is védi.
6. Szőlő
Na jó, a szőlő meghámozása valószínűleg még eszedbe sem jutott, de érdemes tudni:
- a legnagyobb mennyiségben a vörös szőlő héjában található a rezveratrol nevű vegyület (a többi szőlő fajta héjában is megtalálható), ami nagyon erős, értékes antioxidáns. Számos pozitív hatása van: gyulladáscsökkentő, gombaölő, vércukorszint-, májzsír szint csökkentő, a szív és az agy egészségét is segíti, növeli a sejtek élettartamát, az anyagcserét hatékonyabbá teszi. Kutatások alátámasztják, hogy képes gátolni a rák kialakulását, vagy ha már kialakult a tumor, akkor lassítja a rákos sejtburjánzást.
Miért fosztanád meg önmagadat azoktól a létfontosságú vitaminoktól, amit bizonyos zöldségek, gyümölcsök héja tartalmaz? Tedd félre a hámozó kést, tisztítsd meg a finom falatokat alaposan, és hagyd, hogy minden hasznos anyag egészségesebbé tegyen.